Heisman Watch: Caleb Williams, Bo Nix kruipend op kansenbord

08 Nov 2022

Heisman Watch: Caleb Williams, Bo Nix kruipend op kansenbord

De afgelopen weken voelde het alsof C.J. Stroud uit de staat Ohio en Hendon Hooker uit Tennessee zich begonnen te scheiden van het peloton in de Heisman-race, althans volgens de oddsmakers bij BetMGM.

Maar na ongelijke prestaties van die twee in week 10, lijkt de race weer helemaal open te staan.

Hooker was Stroud voorbijgegaan als de gokfavoriet die de wedstrijd van Tennessee met Georgia binnenging. De Vols waren ongeslagen en reden hoog, maar konden die magie niet in stand houden tegen de verdedigende nationale kampioenen. Hooker was slechts 23-van-33 voor 195 yards en een onderschepping in een 27-13 verlies dat schever was dan de score doet vermoeden.

Ondertussen leidde Stroud Ohio State naar Evanston voor wat een cakewalk-wedstrijd had moeten zijn tegen de 1-overwinning Northwestern. In plaats daarvan had de wervelende wind een grote invloed op het spel en Stroud eindigde met een carrière van 76 passing yards terwijl hij slechts 10 van zijn 26 pogingen voltooide.

Een week geleden was Hooker de gokfavoriet bij BetMGM met +100 kansen. Stroud zat dicht achter op +175 met de volgende dichtstbijzijnde kandidaat op +1400.

Nu, vanaf dinsdagochtend, is Stroud de favoriet op +175 met Hooker als volgende op +300. Vanaf daar zijn er nog vijf andere met een quotering van +1600 of beter — allemaal ruim binnen bereik.

Die groep omvat twee Pac-12 quarterbacks die langzaam op het bord zijn gekropen: USC's Caleb Williams en Oregon's Bo Nix. Zowel Williams als Nix staan ​​nu op +800.

Williams heeft USC bij zich, een team met een extreem lekkende verdediging. In een overwinning van 41-35 op Cal op zaterdag gooide Williams 360 yards en vier touchdowns, waarbij zijn twee belangrijkste doelen (Jordan Addison en Mario Williams) buitenspel stonden vanwege een blessure.

Williams heeft dit jaar 2742 yards en 28 touchdowns gegooid met slechts één onderschepping dit jaar voor de Trojans, die nu 8-1 staan ​​en op de negende plaats stonden in de College Football Playoff-ranglijst van vorige week.

Nix heeft ook absurde cijfers opgehangen. De Auburn-transfer gooide voor 274 yards en twee touchdowns, had twee haastige touchdowns en had ook een 18-yard touchdown-ontvangst in een 49-10 overwinning op Colorado. Nix heeft nu in totaal 36 touchdowns in het seizoen - 22 passes, 13 haasten en één ontvangen.

Verhaal gaat verder

Williams en Nix zouden op ramkoers kunnen zitten om elkaar te ontmoeten in het Pac-12-titelspel, een spel dat zowel CFP- als Heisman-implicaties kan hebben als het tot bloei komt.

USC quarterback Caleb Williams heeft de Trojaanse paarden naar een 8-1 record gebracht door een krachtige passerende overtreding te leiden. (AP Photo/John McCoy)

Ohio State QB CJ Stroud (+175)

Hoewel hij de slechtste passing van zijn carrière had, deed Stroud wat hij moest doen om zijn team met een overwinning uit Evanston te krijgen. Stroud was nogal terughoudend om te rennen, maar hij had een paar goed getimede uitbarstingen om de Buckeyes te helpen de bal te verplaatsen, ondanks de elementen. Dat was inclusief een 16-yard keeper op een vierde-and-1 en een 44-yard run langs de rechterzijlijn.

Beide runs zorgen voor OSU-touchdowns. Stroud eindigde de dag met 79 meeslepende werven, een carrièrehoogte. En hij heeft nog steeds sterke passstatistieken - 2.453 yards, 29 touchdowns en vier onderscheppingen met een voltooiingspercentage van 67,9.

Stroud zal in de buurt van de top van de Heisman-race zijn zolang de staat Ohio blijft winnen. De Buckeyes staan ​​nu 9-0 met Indiana en Maryland als volgende op het programma voor de langverwachte confrontatie met Michigan.

Tennessee QB Hendon Hooker (+300)

Hooker's Heisman Hopes kreeg zaterdag een grote hit. Met een overwinning op Georgia in Athene zou Tennessee aan het stuur hebben gezeten in de SEC East en zou een behoorlijk verbluffende ineenstorting langs het traject nodig hebben gehad om de play-off niet te bereiken. Nu hebben de Vols geen foutenmarge. En zelfs als ze winnen om 11-1 te eindigen, kunnen ze nog steeds aan de buitenkant naar binnen kijken zonder de toegevoegde bonus van een SEC-kampioenschap.

Het is niet helemaal uitgesloten dat Tennessee de top vier kan kraken, maar het is een veel grotere kans dan een week geleden. Hooker en de Vols zullen zich moeten heroriënteren met drie te winnen wedstrijden in het verschiet - Missouri thuis en wegwedstrijden vs. South Carolina en Vanderbilt.

De quarterback van Tennessee, Hendon Hooker (5), zag zijn Heisman-campagne zaterdag een grote hit krijgen na een verlies tegen Georgia. (AP Photo/John Bazemore)

Michigan RB Blake Corum (+600)

Michigan blijft winnen en Blake Corum blijft een sleutelfiguur voor de ongeslagen Wolverines. Corum heeft de grens van 100 meter in zes opeenvolgende wedstrijden overschreden en heeft nu 1187 yards en 16 touchdowns per jaar. In de overwinning van zaterdag op Rutgers haastte hij zich voor 109 yards en twee touchdowns.

Corum is vierde in de natie op het gebied van rushing yards en staat gelijk voor de nationale voorsprong in rushing touchdowns. Zoals eerder vermeld met Stroud, zal Corum in de Heisman-race blijven als hij blijft produceren in Michigan overwinningen. De Wolverines hebben thuiswedstrijden tegen Nebraska en Illinois voor die langverwachte reis naar Columbus op 26 november.

Als Corum een ​​monsterspel heeft tegen de Buckeyes om Michigan te helpen bij de Big Ten-titelgame en nog een stap dichter bij een CFP-ligplaats, heeft hij een geweldige kans om de Heisman te winnen.

USC QB Caleb Williams (+800)

Williams heeft een zware last moeten dragen voor USC en hij heeft zijn taak volbracht. Hij gooide dit jaar minstens 300 yards in vijf wedstrijden, waaronder vier van de laatste vijf optredens van USC. In de meest recente periode van drie wedstrijden van USC heeft Williams 1.152 yards en 14 touchdowns gegooid zonder onderscheppingen.

USC's verdediging speelt erg slecht, dus Williams zal in dit tempo moeten blijven produceren om de nationale kampioenschapsdromen van de Trojanen levend te houden. USC speelt vrijdag tegen het slechtste team van de Pac-12, Colorado, voordat het seizoen wordt afgesloten met UCLA en de Notre Dame.

Die twee games zullen veel aandacht trekken, waardoor Williams een groot platform krijgt om te laten zien wat voor soort seizoen hij heeft gehad.

Oregon QB Bo Nix (+800)

Na zijn optreden tegen Colorado op zaterdag heeft Nix nog 2.495 passing yards en 22 touchdowns te gaan met 457 yards en 13 scores op de grond. Nix heeft dit seizoen ten minste vier touchdowns gescoord in zes van de negen wedstrijden van Oregon.

En net als bij Williams en USC, staat het schema van Oregon op het punt om beter te worden, waardoor Nix een aantal kansen krijgt om op een groot podium te schitteren.

Nix deed dat al een keer toen hij en de Ducks een paar weken geleden de voorheen ongeslagen UCLA 45-30 versloegen. Sindsdien is Oregon langs Cal en Colorado gevaren, waarbij Nix enorme aantallen heeft neergezet. In de komende twee weken ontvangt Oregon Washington en Utah voordat ze het reguliere seizoen afsluiten op de weg tegen rivaliserende Oregon State.

De Oregon quarterback Bo Nix heeft een paar grote games in het verschiet waarin hij zichzelf kan laten zien aan de Heisman-campagne. (AP Photo/Godofredo A. Vásquez)

North Carolina QB Drake Maye (+1200)

Het uitstekende eerstejaarsseizoen van Drake Maye gaat door. Maye gooide voor 293 yards, haastte zich voor 74 yards en had in totaal drie touchdowns in een overwinning op Virginia op zaterdag. Het was de vijfde opeenvolgende overwinning voor North Carolina, dat nu stilletjes 8-1 op het jaar staat en nog steeds opdoemt in het GVB-beeld.

Voor het seizoen heeft Maye 2.964 yards en 31 touchdowns gegooid met slechts drie onderscheppingen, terwijl hij 71,2% van zijn pogingen voltooide. Maye ziet er niet alleen uit als een toekomstige NFL draft pick in de eerste ronde, hij heeft de Tar Heels op weg naar het ACC-titelspel.

Er staan ​​een paar lastige wedstrijden voor de deur - in Wake Forest en thuis vs. NC State - maar Maye zou zeker zijn weg naar de Heisman-ceremonie kunnen spelen als UNC blijft winnen.

Georgië QB Stetson Bennett (+1600)

Stetson Bennett maakte deze week een grote sprong op het kansenbord, van +10000 naar +1600.

Bennett leidde Georgië vorig seizoen al naar een nationaal kampioenschap. Kan hij dit jaar nog een nationale titel en misschien een Heisman aan zijn cv toevoegen? Bennett gooide voor 257 yards en twee touchdowns en voegde een 13-yard rushing touchdown toe in de overwinning op Tennessee.

Georgia heeft tot nu toe gevaren en Bennett heeft het bevel gevoerd. Hij heeft 2.606 yards gegooid met 11 touchdowns en slechts drie picks. Hij heeft ook zes haastige touchdowns per jaar.

En het moet worden opgemerkt dat Bennett meer passing yards heeft dan Stroud (2.453), Hooker (2.533) en Nix (2.495).

Anderen op de radar

Alabama QB Bryce Young (+3300)

TCU QB Max Duggan (+4000)

UCLA QB Dorian Thompson-Robinson (+6600)

Texas RB Bijan Robinson (+12500)

Alabama RB Jahmyr Gibbs (+15000)

Illinois RB Chase Brown (+15000)

Pitt RB Israël Abanikanda (+15000)